PvdD wil 'flower power' op de dijk


10 juli 2015

Het college van De Stichtse Rijnlanden heeft een motie van PvdD algemeen bestuurslid Willem van der Steeg omtrent Bloemendijken overgenomen. Uit veldonderzoek van de Universiteit van Wageningen blijkt namelijk dat botanische diversiteit goed is voor de biodiversiteit en voor de veiligheid van dijken.

Dijken zien er tegenwoordig veelal hetzelfde uit: strak en groen. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit deden drie jaar onderzoek naar de relatie tussen botanische diversiteit en dijkerosie. De conclusie: We moeten terug naar vroeger, toen de taluds nog rijk waren aan plantensoorten. Planten maken onze dijken steviger. De veiligheid neemt namelijk toe, doordat het wortelgestel van soorten zoals margriet, veldzuring en knoopkruid voorkomen dat de dijk erodeert. Dijken worden zwakker naarmate de soortenrijkdom van grasland erop afneemt, en niet een klein beetje. De biologen spreken van een “dramatische verhoging'' van erosie en slijtage, als er maar één soort gras groeit op de dijk.

Willem van der Steeg: “Wij zijn voorstander van meer ‘flower power op de dijk’. Een botanisch diverse dijk bevordert niet alleen de veiligheid, maar ook de biodiversiteit, vlinders en bijen bijvoorbeeld profiteren hiervan.” Het waterschap zal naar aanleiding van de motie onderzoek doen om de bevindingen van de Universiteit van Wageningen toe te passen voor De Stichtse Rijnlanden.

De volledige bijdrage voorjaarsnota 2015 is hier te lezen.

Bloemendijk

Gerelateerd nieuws

Sturen via Bronaanpak en Handhaving

De voorjaarsnota heeft als titel ‘Van zorgen voor naar zorgen dat’. De PvdD fractie vindt het verstandig dat het waterschap e...

Lees verder

Vragen over Diervriendelijk baggeren

PvdD algemeen bestuurslid Willem van der Steeg heeft vragen ingediend over diervriendelijk baggeren. Baggeren kan namelijk na...

Lees verder