Frank-Juriën Dam


Frac­tielid

Frank-Juriën Dam, 35, woont met zijn partner en 2 jonge kinderen in Tuinwijk in Utrecht. Hij is opgegroeid onder de rook van Zwolle en is daarna naar Wageningen gegaan voor zijn studie landschapsarchitectuur, waar klimaat en ecologie een centrale rol speelden. Niet lang daarna werd hij veganist, sloot zich aan bij onder andere Extinction Rebellion en werd actief voor de Partij voor de Dieren.

Sinds 2020 zit Frank-Juriën in het bestuur van het waterschap hier in Utrecht namens Partij voor de Dieren. Hij vraagt hier voortdurend aandacht voor met name de klimaatcrisis en het lot van de dieren in ons waterschap. Zijn grootste succes is het aannemen van de motie 'Duurzame Voedselkeuzes', oftewel het concept 'Carnivoor, geef het door', waarbij de diners en borrels standaard vegetarisch zijn. De komende periode gaan we natuurlijk proberen om het voedselaanbod bij het waterschap standaard plantaardig te krijgen.

Maar het liefst probeert Frank-Juriën de grotere systemen in beweging te krijgen. "Als landschapsarchitect kijk ik naar de systemen die samen het landschap maken. We gebruiken het landschap zoals we dat willen. Maar daarmee gaan we tot nu toe vaak tegen de natuur in, wat zowel die natuur kwetsbaar maakt, maar ook onszelf. We versterken de klimaatcrisis en biodiversiteitscrisis, maar we beseffen zo langzamerhand dat we ons daarmee zelf daarmee flink in de problemen brengen. Ik denk daarom graag na over hoe we anders met het landschap om kunnen gaan en wat dat betekent voor onze maatschappij. Voor de steden en dorpen gaat 't dan om klimaatadaptatie, oftewel veel meer fijne groene plekken, waar de regen die valt wordt opgeslagen in de bodem voor wanneer het droog en heet wordt. En voor het buitengebied betekent het een andere manier van landbouw, die veel meer samen werkt met de natuur. Een voorbeeld wat ik zelf fantastisch vind is het voedselbosconcept. Maar met name in het veenweidegebied zouden we ook wel eens kunnen denken aan het terugbrengen van de ooit massaal aanwezige hoogveenkussens en moerasbossen. Die slaan co2 op, in plaats van dat ze 't uitstoten. En dat in combinatie met een geweldige natuur."

Tenslotte wil Frank-Juriën zich meer inzetten voor een inclusief en sociaal veilig waterschap: "Degenen die nu ondervertegenwoordigd zijn in het bestuur én in de ambtelijke organisatie, met name jongeren en mensen van kleur, gaan de gevolgen van ons klimaatbeleid het meest merken."

Opkomen voor een betere wereld betekent ook af en toe aan jezelf denken. "Als ik toe ben aan een frisse neus, ga ik graag wandelen op de Utrechtse Heuvelrug of ga ik zeilen, bijvoorbeeld als instructeur op een jongerenkamp."

Gerelateerd

Nieuws