Water­schap eist voortaan dier­vrien­delijk dempen


17 juni 2010

De Partij voor de Dieren bij waterschap De Stichtse Rijnlanden heeft het voorstel ingediend om bij slootdempingen rekening te houden met aanwezige fauna en om op een diervriendelijke manier te dempen. Het Dagelijks Bestuur heeft dit voorstel overgenomen en er een toetscriterium van gemaakt bij de Beleidsregels op grond van de Keur. Dat betekent dat voortaan alvorens vergunning verleend wordt om een sloot te dempen, maatregelen voorgeschreven worden om schade aan fauna te voorkomen. In de Keur staan regels die betrekking hebben op het uitvoeren van activiteiten en werkzaamheden in of nabij oppervlaktewateren, waterkeringen en grondwater. Het Dagelijks Bestuur van een waterschap is bevoegd om op basis van deze regels vergunningen te verlenen.

Het is van belang om ingrijpende werkzaamheden op een ecologisch verantwoorde manier uit te voeren. Bij slootdempingen kunnen de leefomstandigheden voor planten en dieren namelijk zodanig wijzigen dat het voortbestaan van specifieke planten of dieren wordt bedreigd.
Willem van der Steeg, fractievoorzitter Partij voor de Dieren: “Het is heel goed dat het waterschap maatregelen verplicht gaat stellen om bij slootdempingen schade aan dieren te voorkomen. Het is niet alleen onwenselijk, maar ook onnodig om dieren letterlijk onder een berg zand te begraven. Zo kan men bijvoorbeeld dempen naar open water toe, zodat vissen en amfibieën een vluchtroute hebben of kan men vissen en andere dieren wegvangen en verplaatsen naar een ander geschikt leefgebied.”

Gerelateerd nieuws

De Stichtse Rijnlanden als eerste partij bij Biodiversiteit 2010

Op voorstel van de Partij voor de Dieren treedt De Stichtse Rijnlanden als eerste waterschap toe tot de Coalitie Biodiversi...

Lees verder

Mogelijk antibioticaresistente bacteriën in Utrechts oppervlaktewater

Steeds vaker komen antibioticaresistente bacteriën bij dieren, mensen en in het milieu voor en dat levert een gevaar o...

Lees verder