Veiligheid mens en dier in nieuw oever­be­heerplan


18 december 2013

Fauna uittreedplaatsen (FUP’s) zullen in het op te stellen beleidsplan oeverbeheer door Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden worden meegenomen. Het waterschap deed de toezegging in de vergadering van het algemeen bestuur op 18 december j.l. naar aanleiding van een motie van de Partij voor de Dieren.

Op verschillende locaties binnen het waterschap de Stichtse Rijnlanden doen zich problemen voor met hoge beschoeiingen van watergangen. Door deze beschoeiing kunnen kleine dieren zoals eenden en amfibieën maar ook honden en zelfs kinderen die per ongeluk te water raken, niet uit het water komen. Er zijn verschillende incidenten bekend. Op plaatsen waar zich geen incidenten hebben voorgedaan, zijn er risico’s voor incidenten.

De Partij voor de Dieren vindt dat een opstaande beschoeiing de veiligheid voor mens en dier niet in het geding moet brengen. “Het beheer van de wateren zou niet ten koste moeten gaan van in het wild levende dieren. De natuur staat in ons land al genoeg onder druk, en de biodiversiteit is de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Daarnaast moet men ook de veiligheid voor mensen en dan met name kinderen bij hoge beschoeiingen kunnen garanderen” aldus Wanda Bodewitz, waterschapsbestuurder van de Partij voor de Dieren in de Stichtse Rijnlanden.

Hiertoe stelde zij op 18 december j.l. een motie voor aan het algemeen bestuur van het waterschap, waarop de toezegging volgde dat het belang van FUP’s in het op te stellen beleidsplan oeverbeheer zal worden meegenomen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren opent meldpunt Gifklikker

Utrecht, 27 mei 2013 - Op verschillende plaatsen in de provincie Utrecht vormen landbouwbestrijdingsmiddelen een mogelijk ris...

Lees verder

PvdD wil handhaving verbod consumeren muskusratten

Utrecht, 16 mei 2014 – Een restauranthouder in Cothen wil de muskusrat illegaal serveren aan zijn klanten. Het doel van...

Lees verder