PvdD wil hand­having verbod consu­meren muskus­ratten


21 mei 2014

Utrecht, 16 mei 2014 – Een restauranthouder in Cothen wil de muskusrat illegaal serveren aan zijn klanten. Het doel van deze actie is wederom een discussie op gang te brengen zoals eerder met de beschermde spreeuw het geval was. Het consumeren van muskusratten is verboden. De Partij voor de Dieren vraagt waterschap HDSR om op te treden tegen deze illegale actie.

Het waterschap is verantwoordelijk voor muskusrattenbestrijding. De Partij voor de Dieren wil dat er alternatieven toegepast worden voor de bestrijding. "Hoewel wetenschappelijk onderzoek het nut en de noodzaak van het doden van muskusratten nooit heeft bewezen, zijn het afgelopen jaar weer bijna honderdduizend muskusratten gedood", aldus Wanda Bodewitz, fractievoorzitter van de PvdD bij HDSR.

De Partij voor de Dieren vreest dat door acties zoals deze van de Cothense restauranthouder er een commerciële markt wordt gecreëerd voor de vangst en doding van muskusratten. "Als er veel commerciële vraag ontstaat naar gedode muskusratten, zal de massale slachting van muskusratten nooit stoppen. In vangkooien ondergaan muskusrattten een wrede, langzame verstikkingsdood. Naast de muskusratten vinden duizenden andere dieren de dood in de vangmiddelen voor muskusratten", aldus Wanda Bodewitz.

De Partij voor de Dieren fractie heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van HDSR over de inzet van handhaving op de illegale actie.

Gerelateerd nieuws

Veiligheid mens en dier in nieuw oeverbeheerplan

Fauna uittreedplaatsen (FUP’s) zullen in het op te stellen beleidsplan oeverbeheer door Hoogheemraadschap de Stichtse R...

Lees verder

Bijvangst Muskusrattenbestrijding buitensporig hoog

Ondanks de toepassing van ‘verbeterde’ vangstmiddelen worden nog steeds in ruim 11% van de muskusratvallen andere...

Lees verder