Muskus­rat­ten­vallen belem­meren vismi­gratie


25 februari 2010

Bij de muskusrattenbestrijding is het gangbare praktijk dat er veelvuldig vallen in de duikers van dammen worden geplaatst. Aangezien de meeste duikers van een formaat zijn dat de val deze doorgang bijna geheel afsluit, wordt daarmee ook de doorgang voor vissen afgesloten.

Naast de toename van peilgebieden, waardoor afgesloten watergebiedjes worden gecreëerd om het waterpeil te reguleren, wordt hiermee de bewegingsvrijheid voor vissen nog verder ingeperkt en is het bijna zeker dat de vissen nooit haar paai- en overwinteringgebieden kunnen bereiken. De waterschapsfractie heeft over dit onderwerp vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur.

Willem van der Steeg: “De periode dat vissen naar hun paaigebieden trekken is van half februari tot eind mei. Van begin november tot half december gaan de vissen naar hun overwinteringsgebieden. In deze beide perioden zouden de mogelijkheden voor de vistrek zo groot mogelijk moeten zijn.” Daarnaast is de Partij voor de Dieren tegenstander van de huidige muskusrattenbestrijding. In de beantwoording heeft de PvdD-fractie de toezegging gekregen dat men gaat onderzoeken in hoeverre het plaatsen van muskusrattenvallen in duikers de vismigratie belemmert.

Gerelateerd nieuws

Brandbrief Partij voor de Dieren aan gemeente Utrecht

Onlangs is men gestart met de uitvoering van het nieuwbouwproject Rijnvliet in de gemeente Utrecht, waarbij de polder Strij...

Lees verder

Nieuwbouwwijk Rijnenburg wellicht muskusratproof

De waterschapsfractie van de Partij voor de Dieren bij De Stichtse Rijnlanden heeft het voorstel gedaan om het nieuwbouwpro...

Lees verder