Langzame dood voor muskus­ratten


16 maart 2015

De Partij voor de Dieren vraagt het waterschap de Stichtse Rijnlanden om onmiddellijk te stoppen met het bestrijden van de muskusratten. Uit recent onderzoek is gebleken dat muskusratten in klemmen vaak een doodstrijd van een half uur en soms zelfs 3 uur leveren. Met een dergelijk lange dodingstijd wordt in strijd met Europese regelgeving gehandeld.

Muskusrat

In opdracht van de Unie van Waterschappen heeft een forensisch onderzoek naar de doodsoorzaak van 855 muskusratten in klemmen plaatsgevonden. Uit het onderzoek blijkt dat muskusratten vaak niet door de slagkracht van de klem sterven, maar door verdrinking. Soms duurt de doodstrijd 2 tot 3 uur. De Partij voor de Dieren is geschokt dat na meer dan 60 jaar bestrijden van de muskusratten nu pas goed onderzocht is hoe muskusratten sterven in klemmen en dat zo'n wrede methode nog steeds wordt toegepast. Uit onderzoek is de nut en noodzaak van bestrijding van muskusratten bovendien niet gebleken. De doodstrijd wordt bevestigd door muskusrattenbestrijders die regelmatig heftig omgewoelde aarde rondom de klemmen zien waar ze de muskusratten uithalen, staat vermeld in een artikel in het tijdschrift Het Waterschap.

De Partij voor de Dieren vraagt het Dagelijks Bestuur wat men concreet gaat doen om dit te verbeteren en roept op tot onmiddellijke staking van de muskusrattenbestrijding.

Gerelateerd nieuws

PvdD wil duurzamere landbouw

Tijdens het HDSR waterschapsdebat van 12 maart in Odijk drong Anjo Travaille van de waterschapsfractie van PvdD erop aan dat ...

Lees verder

Bewoners en PvdD organiseren reddingsactie voor katten

De Partij voor de Dieren zal op dinsdag 17 maart om 10.30 uur samen met buurtbewoners een klimtouw langs de steile kade bij d...

Lees verder