Water­schap wordt op vingers getikt door provincie naar aanleiding van vragen PvdD: natuur­vrien­de­lijke oever moet gere­a­li­seerd worden


4 juli 2014

In januari 2012 is door HDSR in Wijk bij Duurstede een nevengeul gegraven met de bedoeling een natuurvriendelijke oever aan te leggen. De natuurvriendelijke oevers zijn van belang als vestigingsplaats voor planten en dieren en zorgen voor een verbinding tussen de natuurgebieden langs de Kromme Rijn. Daarnaast dragen de natuurvriendelijke oevers bij aan de verbetering van de ecologische waterkwaliteit.

Als gevolg van intensieve recreatie bij de nevengeul wordt de ontwikkeling van een natuurvriendelijke oever mogelijk belemmerd. De gemeente Wijk bij Duurstede heeft een coulance beleid ingevoerd op het intensieve recreëren bij de nevengeul. Door omwonenden is waargenomen dat de intensieve recreatie verstorend werkt voor de natuur: er worden massaal fietsen, brommers en auto’s geparkeerd, het zwempubliek vertrapt de planten, er is veel zwerfvuil, er zijn kampvuren èn dit alles in combinatie met overschrijdende geluidsniveaus.

De Partij voor de Dieren heeft daarom schriftelijke vragen gesteld met betrekking tot de natuurdoelstellingen van de nevengeul. Met name om de mogelijkheden tot het behalen van Ecologische Verbindingszone functie in kaart te brengen, wanneer er een coulance beleid wordt gehanteerd door gemeente Wijk bij Duurstede op de intensieve recreatie die er nog steeds plaats vindt.

Uit de antwoorden op deze vragen werd onder meer duidelijk dat de nevengeul wordt gerealiseerd in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water en dat het een resultaatsverplichting kent (ecologische doelen moeten behaald worden). De werken zijn gefinancierd uit bijdragen van Rijk en Provincie aan het waterschap.

Daarop volgend heeft ook de Provinciale Staten fractie schriftelijke vragen gesteld (hier en hier terug te lezen) met betrekking tot de kosten van de aangelegde nevengeul en de daaraan verbonden resultaatsverplichting wat betreft natuurontwikkeling. Naar aanleiding van de vragen die de Partij voor de Dieren heeft gesteld, zullen er stappen worden ondernomen om de intensieve recreatie in het natuurgebied rond de Kromme Rijn terug te dringen. De Provincie heeft toegezegd om met de gemeente Wijk bij Duurstede en het waterschap De Stichtse Rijnlanden in gesprek te gaan.

Gerelateerd nieuws

Onderzoek om verdrinkingsdood dieren te voorkomen

Naar aanleiding van een motie van de Partij voor de Dieren zal het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) aan het ST...

Lees verder

Natuurontwikkeling nevengeul eindelijk gerespecteerd

Het coulancebeleid voor het recreëren bij de nevengeul in Wijk bij Duurstede wordt opgeheven. De intensieve recreatie di...

Lees verder