Minder medi­cijn­resten, hormonen, micro­plastics en bacteriën in water


23 november 2012

De Partij voor de Dieren heeft tijdens de behandeling van de begroting 2013 in Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden aandacht gevraagd voor medicijnresten, hormonen, microplastics en bacteriën in water. Waterschapbestuurder Wanda Bodewitz heeft naar aanleiding van haar toespraak verschillende toezeggingen gekregen van het college.

Er is gevraagd naar mogelijkheden ten aanzien van het zuiveren van medicijnresten en hormonen uit het afvalwater. Tot op heden heeft Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden hier nog geen plannen voor ontwikkeld. Het college heeft toegezegd een memo op te stellen waarin aangegeven wordt wat de mogelijkheden zijn. Hier zullen ook de risico’s vermeld worden bij het niet ondernemen van acties. Aan de hand van deze informatie kan vervolgens besloten worden wat het waterschap kan gaan doen om te voorkomen dat medicijnresten en hormonen in het oppervlaktewater terechtkomen.

Hiernaast heeft de Partij voor de Dieren aandacht gevraagd voor het opsporen van EHEC- en ESBL-bacteriën, microplastics en medicijnresten in water. Dit zijn gevaarlijke en milieuvervuilende stoffen die in het oppervlaktewater terecht kunnen komen. Het huidige meetnet voor de kwaliteit van het oppervlaktewater kan geen informatie opleveren over deze stoffen. Het is ook de vraag of het meetnet voor het overige goed functioneert. Het college zal een voorstel opstellen voor het onderzoeken van het meetnet waterkwaliteit. Hierbij zal dan speciaal aandacht zijn voor het meten van het voorkomen van EHEC- en ESBL-bacteriën en microplastics en medicijnresten. Als het meetnet beter functioneert, kunnen er namelijk gerichtere acties ondernomen worden om de lozing en verspreiding van gevaarlijke stoffen in het oppervlaktewater te voorkomen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt vragen over massale vissterfte Maarssen

De Partij voor de Dieren heeft het dagelijks bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden om opheldering gevraagd o...

Lees verder

Partij voor de Dieren opent meldpunt Gifklikker

Utrecht, 27 mei 2013 - Op verschillende plaatsen in de provincie Utrecht vormen landbouwbestrijdingsmiddelen een mogelijk ris...

Lees verder