Water­parels moeten behouden blijven


16 maart 2016

Bij de behandeling van het nieuwe Waterbeheerplan 'Waterkoers' van De Stichtse Rijnlanden heeft Partij voor de Dieren-waterschapper Willem van der Steeg het verzoek gedaan om de zogenaamde waterparels ook in het plan op te nemen. Dit verzoek is gehonoreerd, en de waterparels zijn hierin opgenomen.

Waterparels zijn kleinere wateren met een hoge aquatische natuurwaarde. De Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) wijst echter alleen de grotere wateren aan als 'waterlichaam', inclusief rapportageplicht en normering. Daardoor is het niet altijd duidelijk wat er met de kleinere wateren moet gebeuren, terwijl die wel onder de werking van de KRW vallen.

In het beheergebied van De Stichtse Rijnlanden liggen vier waterparels: Zegvelderbroek, Schraallanden de Meije, Broek en Blokland en Fortgracht Rhijnauwen. Deze waterparels zijn in het verleden als zodanig benoemd door provincie en waterschappen, waarbij men heeft gekeken naar watergebieden met hoge natuurwaarden.

Van der Steeg: "Door de waterparels op te nemen in het Waterbeheerplan, blijft er in ieder geval bewustwording aanwezig. Doe je dat niet, dan weet over tien jaar niemand meer dat we überhaupt deze 'pareltjes' hebben. Stap twee is nu dat er gekeken gaat worden hoe deze natuurwaarden zo goed mogelijk beschermd kunnen worden, en liefst ook versterkt."

Gerelateerd nieuws

HDSR gaat vervuilende boten weren

Op aandringen van PvdD algemeen bestuurslid Willem van der Steeg heeft De Stichtse Rijnlanden (HDSR) besloten dat zij vervuil...

Lees verder

HDSR wellicht eerste Fair Trade waterschap

Tijdens de behandeling van het nieuwe Waterbeheerplan 'Waterkoers' heeft Partij voor de Dieren waterschapper Willem van der S...

Lees verder